Το Πρόγραμμα Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Hey! Welcome to our awesome new page!

Τι είναι το Πρόγραμμα Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;

Οι νέοι μας σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη πληροφόρησης, προσανατολισμού και υποστήριξης σε θέματα σταδιοδρομίας, τα οποία μπορούν να τους δοθούν με τρόπο αποτελεσματικό μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών σύνδεσής και εξοικείωσής τους με την αγορά εργασίας και την επαγγελματική ζωή εν γένει.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες των νέων φοιτητών και αποφοίτων μας όσο και τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές υποστήριξής τους σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στόχος του Προγράμματος είναι η υποστήριξη των νέων επιστημόνων στην πορεία της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης μέσα από τη διαχείριση της προσωπικής τους μάθησης, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις προοπτικές τους, να εξελίξουν τις δεξιότητες τους, να βελτιώσουν την απόδοσή τους και εν τέλει να καταφέρουν να γίνουν το πρόσωπο που επιθυμούν καθιστώντας τον εαυτό τους χρήσιμο στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον.

Το Πρόγραμμα Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ ενός έμπειρου επαγγελματία και ενός νέου ανθρώπου, λιγότερο έμπειρου, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης.

Ειδικότερα το Πρόγραμμα Mentoring στοχεύει να δώσει στο νέο τη δυνατότητα:

διερεύνησης προοπτικών επαγγελματικής ανάπτυξης
προσδιορισμού πιθανών τομέων ανάπτυξης
μάθησης και εξάσκησης σε τεχνικές ένταξης στην αγορά εργασίας
βελτίωσης της αυτοπεποίθησης
διεύρυνσης του προσωπικού δικτύου επαφών και
εν γένει απόκτησης γνώσεων και εμπειριών για την ανάπτυξη του προσωπικού του σχεδίου ανάπτυξης (career planning)

Το Πρόγραμμα Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι το πρώτο που υλοποιείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ξεκινώντας το ταξίδι του τον Ιούνιο 2012.

Έως σήμερα έχουν ολοκληρώσει τη συνεργασία τους δεκάδες ζεύγη φοιτητών/αποφοίτων (Mentees) και Μεντόρων (Mentors). Οι Mentors είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ιστορία και τη διαδρομή του επαγγελματικού τους βίου προς όφελος των καθοδηγούμενών τους και να βιώσουν τα ευεργετικά οφέλη μιας σχέσης mentoring. Οι Mentees στο σύνολο τους εκφράζουν τη σημαντικότητα του προγράμματος ως προς την υποστήριξη που δέχτηκαν από τους Mentors τους στο ρεαλιστικό σχεδιασμό της σταδιοδρομίας τους για την επιτυχή επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Δομή του Προγράμματος Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Πρόγραμμα Mentoring Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μια συγκεκριμένη δομή, την οποία είναι αναγκαίο να γνωρίζουν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, mentors και mentees και είναι η εξής:

01. Πρόσκληση Mentors και Mentees

To πρόγραμμα ξεκινάει με τη δημοσιοποίησή του και την πρόσκληση προς τους mentors και mentees που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτό.

02. Αίτηση συμμετοχής

Οι υποψήφιοι Mentors και Mentees υποβάλλουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Στην αίτηση οι Mentors καλούνται να δώσουν πληροφορίες που αφορούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ή και το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, όπως επίσης και τομείς – θέματα στα οποία νιώθουν ότι έχουν την εμπειρία και τη γνώση και θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν έναν Mentee. Από την άλλη μεριά οι Mentees συμπληρώνουν μια ανάλογη αίτηση, όπου καλούνται να δώσουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν για τους τομείς του ενδιαφέροντός τους, όπως και τις προσδοκίες τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

03. Συνάντηση mentees

Οι mentees καλούνται να συμμετάσχουν σε μια ομαδική συνάντηση με στόχο την ενημέρωσή τους για το ρόλο τους ως mentee και την καθοδήγησή τους στο πώς να συμβάλλουν με τον αποδοτικότερο τρόπο στη δημιουργία μιας δυναμικής και πρόσφορης σχέσης με τον Μέντορά τους

04. Δημιουργία ζευγαριών (Mentors-Mentees)

Στη συνέχεια αξιολογούνται οι αιτήσεις και γίνεται το ταίριασμα mentors και mentees, το οποίο εξαρτάται από τις πληροφορίες που έχουν δώσει στην αίτησή τους και στηρίζεται στην εγγύτητα που υπάρχει μεταξύ του είδους των αναγκών των mentees και της επαγγελματικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας των mentors. Στη διαδικασία αυτή την αποκλειστική ευθύνη για το ταίριασμα των Mentors και mentees έχει η ομάδα υλοποίησης του προγράμματος.

05. Ομαδική συνάντηση

Σε αυτό το σημείο έχουμε την πραγματοποίηση της Ομαδικής Συνάντησης των Mentors. Στόχος της συνάντησης είναι η εκπαίδευση των Mentors στις αρχές και τη φιλοσοφία του mentoring, αλλά και στη διαδικασία του συγκεκριμένου προγράμματος. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία αλληλογνωριμίας των Mentors, εμψύχωσης και στήριξής τους στο έργο που αναλαμβάνουν και επίλυσης οποιοδήποτε αποριών. Ακολουθεί η συνάντηση των Mentors με τους Mentees τους.

06. • Πραγματοποίηση ατομικών συναντήσεων

Οι mentors και οι mentees σχεδιάζουν και πραγματοποιούν ατομικές συναντήσεις, τις οποίες καθορίζουν μόνοι τους. Προτείνεται οι συναντήσεις τους να γίνονται μια φορά το μήνα σε τόπο και χρόνο που οι ίδιοι ορίζουν. Στην περίπτωση που ο mentor και ο mentee δεν βρίσκονται στην ίδια πόλη, θα καθορίσουν οι ίδιοι το μέσο της επικοινωνίας τους. Κατά τη διάρκεια της 1ης ατομικής συνάντησης mentors και mentees είναι αναγκαίο να συζητηθεί και να συνυπογραφεί το «Συμφωνητικό συνεργασίας» τους.

07. Διαδικασία παρακολούθησης & υποστήριξης του Προγράμματος

Για την καλύτερη παρακολούθηση του προγράμματος αποστέλλεται από το συντονιστή του προγράμματος ένα σύντομο ερωτηματολόγιο στους Mentors και στους Mentees, όπου ζητείται η άποψη τους για την πορεία των συναντήσεων τους. Οι Mentors και Mentees δεν πρέπει να ξεχνούν ότι για οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει, οφείλουν να απευθυνθούν στο συντονιστή του προγράμματος και θα λάβουν άμεση υποστήριξη.

08. Τελική Ομαδική Συνάντηση

Κατά την πραγματοποίηση της τελικής Ομαδικής Συνάντησης έχουμε και το κλείσιμο του προγράμματος, όπου συνοδεύεται από μια ευχαριστήρια εκδήλωση για όλους τους συμμετέχοντες.